Київстар Україна +380687185065; +380973507782

Водафон Україна +380506292030; +380506379546

X

Заказ звонка

Отправить

Озима пшениця

Пшениця — одна з найдавніших культур на земній кулі. Археологічні розкопки та літературні дані свідчать про те, що її вирощували вже 5—6 тис. років до н. е. Ще в доісторичні часи пшениця була поширена в Азії, Африці та Європі. З давніх-давен її вирощують у Закавказзі, Туркменії і в Україні. В Європі зерно пшениці було виявлено у будівлях з палі доби неоліту (Швейцарія).

Пшеницю вирощували в Стародавньому Єгипті й Римі, звідки вона поширилась у країни Західної Європи. До Америки пшениця потрапила наприкінці XVI ст.

Пшениця — культура, яка в світовому масштабі має найбільше продовольче значення. За посівною площею вона посідає перше місце в світі серед сільськогосподарських культур. Світова посівна площа її становить понад 224 млн га.

Основні посівні площі зосереджені в Китаї, Росії, США, Індії, Канаді. На великих площах пшеницю вирощують в Аргентині, Франції, Італії, Туреччині, Пакистані, а також у країнах Східної Європи. Так, у Болгарії вона займала більше половини посівної площі зернових культур, в Угорщині — майже 25%.

На території Росії, Канади і Казахстану вирощують переважно яру пшеницю. Вона найбільш поширена у тих районах, де озима пшениця погано перезимовує, — в Казахстані, Західному Сибіру, на Уралі.

Найбільше озимої пшениці вирощують в Україні (6—7 млн га) та на Північному Кавказі (5 млн га).

Озима пшениця має триваліший вегетаційний період, ніж яра, краще використовує вологу і поживні речовини ґрунту і дає в основних районах її вирощування високі врожаї. В умовах тривалої теплої осені вона розвиває міцну кореневу систему і добре кущиться. У посушливі весни вона використовує зимову вологу краще, ніж ярі зернові навіть ранніх строків сівби. Осіння сівба і більш раннє збирання врожаю озимої пшениці порівняно з ярою дає змогу господарствам краще використовувати робочу силу та засоби виробництва.

На родючих ґрунтах урожайність озимої пшениці перевищує врожайність озимого жита і ярої пшениці.

Потенційні можливості пшениці досить великі. На дослідних полях за сприятливих кліматичних умов при вирощуванні інтенсивних короткостеблових стійких проти вилягання сортів на чистих чорних парах при високому рівні мінерального живлення і зрошенні часто збирають по 60— 80 ц/га і більше зерна озимої пшениці. У господарствах, де застосовують інтенсивні технології вирощування, врожайність озимої пшениці становить 80—90 ц/га і більше.


БОГДАНА

БОГДАНА

Озима пшениця БОГДАНА ОРИГІНАТОР: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Миронів..

ДАРИНКА КИЇВСЬКА

ДАРИНКА КИЇВСЬКА

Озима пшениця ДАРИНКА КИЇВСЬКА ОРИГІНАТОР: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України...

ЛІРА ОДЕСЬКА

ЛІРА ОДЕСЬКА

Озима пшениця ЛІРА ОДЕСЬКА ОРИГІНАТОРИ: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр н..

ПОДОЛЯНКА

ПОДОЛЯНКА

Озима пшениця ПОДОЛЯНКА ОРИГІНАТОРИ: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Миро..

СОЛОМІЯ

СОЛОМІЯ

Озима пшениця СОЛОМІЯ ОРИГІНАТОР: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України.ЗАНЕСЕНИЙ..

Показано з 1 по 5 із 5 (всього 1 сторінок)